Nintendo Entertainment System: A konzol, amely megmentette a játék világot

A Nintendo Entertainment System forradalom volt a játék világban. A NES stabilitást hozott az iparágban. A piac visszaesést szenvedett a rossz minőségű játékok miatt. Aztán 1985-ben megjelent a NES. Jobb grafikát, hangot és robusztus címtárat vezetett be. A NES nem csak új technológiát, hanem a sok játékos által elvárt minőséget kínálta. Az olyan projektek, mint a Super Mario Bros, azonnal klasszikussá váltak. Különleges karaktereik és lenyűgöző történeteik voltak. Az NES szigorú minőségellenőrzést is érvényesített a rendszeréhez készült projektjein. Ez biztosította, hogy a játékosok első osztályú és szórakoztató játékokat kapjanak. Ezzel ismét népszerűvé váltak a videojátékok is.

Történelmi kontextus

A konzol fejlesztése Japánban kezdődött. Masayuki Uemura vezette be a projektet 1980-ban. A cél egy nagy teljesítményű, de megis megfizethető otthoni konzol készítése volt. Céljuk volt, hogy minőségi projekteket vigyenek ügyfeleikhez. A Family Computer a NES japán verziója volt.

A Nintendo azt tervezte, hogy ezt a sikert az Egyesült Államokba is elhozza. 1985-ben átkeresztelték a Famicom-ot NES névre. A dizájn megváltozott az amerikai fogyasztók számára. A bevezetési stratégia egyedi ajánlatot tartalmazott a kiskereskedők számára. A Nintendo megígérte, hogy 90 nap után visszavásárol minden eladatlan készletet. Ez a lépés segített a NES-nek az üzletekbe kerülni. Az USA-ban három hónap alatt 90 000 darabot adtak el a konzolból. A stratégiai marketing 1986-ra a nemzeti kiadáshoz vezetett és ezzel már több mint egymillió példányt adtak el az Egyesült Államokban.

● 1980. Megkezdődik a Famicom fejlesztése.

● 1983. július 15. A Famicom bemutatkozott Japánban.

● 1984. A Famicom Japán legkelendőbb konzolja lett.

● 1985. október 18. A NES elindítása New Yorkban és New Jerseyben.

● 1986. Országos megjelenés az USA-ban.

● 1986. Olyan játékok bevezetése, mint a Super Mario Bros. és a The Legend of Zelda.

● 1980-as évek vége. A NES uralja a piacot az Egyesült Államokban és Japánban

Ikonikus játékok és funkciók

A NES számos klasszikus játékot vezetett be. A Super Mario Bros és a The Legend of Zelda a leghíresebbek. Ezek a címek megváltoztatták az játékosok otthoni szórakoztatását.

Super Mario Bros.

A játék 1985-ben jelent meg, új mechanikát nyújtva a játékosoknak. A játék oldalra görgető képernyővel és rejtett funkciókkal is rendelkezett. A játékosok különböző világokat fedeztek fel, hiszen minden alkalommal új kihívásokkal kellett szembenézniük, amikor játszottak. Mario egyszerű kontrolljai és fülbemászó zenéje nagyon népszerűvé tették. Története egyszerű volt: Vízvezeték-szerelő azon küldetésen, hogy megmentse Peach hercegnőt. Ez az ismerős karakter a játék szimbólumává vált. Mario-nak szuper képességei is voltak: peldaul a gombáktól nagyobbra nőtt. A Super Mario Bros. több mint 40 millió példányban kelt el.

The Legend of Zelda

1986-ban indították útjára, a legend of zelda új típusát kínálta. A játékosok lementhették haladásukat, ami akkoriban ritka volt. A játék egy nyitott világot kínált, ahol a játékosok szabadon felfedezhették és megtalálhatták az elrejtett tárgyakat. Ez minden átjátszást egyedivé tett. Link, a főszereplő, Zelda hercegnő megmentését tűzte ki célul, rejtvények és csaták sokasága után. A játékosoknak gyorsan kellett gondolkodniuk és cselekedniük. A Legend of Zelda több millió példányban kelt el. Meghatározta a jövőbeli kalandjátékok újabb mércéjét, hiszen a nyitott világ koncepciója számos következő játékra hatással volt​​.

A színfalak mögött

A Famicom korai értékesítése jól haladt, de sok egységben hibás grafikus chip volt. A Nintendo visszahívta ezeket az egységeket, és kijavította a problémákat, de ez sok pénzébe került a cégnek. A Nintendo kihívásokkal néz szembe az amerikai piacra lépéssel. Átkeresztelték a Famicomot NES néven, a design megváltozott. Az első, 1985-ös amerikai piacra dobás lassú volt. A Nintendo megállapodást ajánlott a kiskereskedőknek, hogy 90 nap elteltével visszavásárolják az el nem adott darabokat. Ez a stratégia segített a NES-nek az üzletekbe kerülni. Az eladások javultak, és 1986-ra a NES-t országszerte értékesítették.

A NES a maga idejében fejlett volt, 8 bites CPU-t használt, a kijelző 256 x 240 pixelt  is mutathatott. A rendszer kazettákat használt, amelyekkel sok különböző játékot lehetett játszani. A vezérlő kialakítása innovatív volt, hiszen a Nintendo Game & Watch kézi eszközein alapult. Ez a kialakítás a jövőbeli konzolok szabványává vált.

Kulturális hatás és hagyaték

A NES mélyen befolyásolta a mai iparágat. Licencrendszert vezetett be a külső fejlesztők számára, ezzel biztosítva a minőséget, és hozzájárulva az ipar újjáéledéséhez az 1983-as összeomlás után. Az olyan híres karakterek, mint Mario és Link, kulturális ikonokká váltak. Kalandjaik milliókat ragadtak meg és még a mai játékokat is befolyásolják.

A NES hatással volt a populáris kultúrára is. Filmekben, tévéműsorokban és árucikkekben jelent meg. Például a „The Wizard” filmben szerepelt a NES, ezzel is növelve a hírnevét. A konzol olyan rajzfilmeket is inspirált, mint a „Captain N: The Game Master”.  A NES által túl terjedhetnek a videojátékok a képernyőn.

A Super Nintendót és a Nintendo 64-et is a NES ihlette. Sok modern projekt merít ihletet a régi címekből. A Nintendo továbbra is olyan termékekkel tiszteli meg, mint a NES Classic Edition és az online játékkönyvtárak. Ezek lehetővé teszik az új generációk számára, hogy megtapasztalják a klasszikus 8 bites projekteket.

Konklúzió

A problémák ellenére a NES konzol nagyon népszerűvé vált, nagy lendületet biztositva a fejlődéshez. Ezzel esélyt adott versenytársainak is a piacon. A Super Mario és a The Legend of Zelda játékok legendává váltak, kulturális hatásuk ma is érezhető. A fejlesztők sikere bebizonyította, hogy a japán gyártók az egész világon sikeresek lehetnek. Azóta egyre nagyobb az érdeklődés a japán termékek iránt.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top